måndag 17 december 2012

Julkola

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cirka 50 stycken100

100 g smör
2 2 dl vispgrädde
3 3 dl strösocker
1 1 dl ljus sirap
1 1 tsk vaniljsocker

Smaksättningsförslag

Apelsinkola:
2 2 st apelsiner, rivet skal
1 1 st citron, rivet skal

Pistagekola:
1 1 dl hackade, rostade pistagenötter

Pepparkakskola:
2 2 tsk pepparkakskryddor

Chokladkola:
2 2 msk kakao

Limekola:
2 2 st lime, rivet skal

Kardemummakola:
2 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Ingefärskola:
1 1 tsk malen ingefära
 
Saffranskola:
1 påse saffran

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
 
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
Använder du godistermometer så är kolan perfekt när den visar 120-125 grader.
 
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
 
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar