Cirka 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Smaksättningsförslag
Apelsinkola: 2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal
Pistagekola: 1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola: 2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola: 2 msk kakao
Limekola: 2 st lime, rivet skal
Kardemummakola: 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola: 1 tsk malen ingefära
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Smaksättningsförslag
Apelsinkola: 2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal
Pistagekola: 1 dl hackade, rostade pistagenötter
Pepparkakskola: 2 tsk pepparkakskryddor
Chokladkola: 2 msk kakao
Limekola: 2 st lime, rivet skal
Kardemummakola: 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
Ingefärskola: 1 tsk malen ingefära
Saffranskola:
1 påse saffran
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
Använder du godistermometer så är kolan perfekt när den visar 120-125 grader.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar