måndag 17 december 2012

Macarons recept.

 
Det här är nog det receptet som jag lyckats bäst med =) hittade det hos www.hellosugar.se
Man ska bara våga prova och eventuellt misslyckas någon gång, men när man får in snittsen så är det inte så svårt.
Lycka till!
 
Jag använder färdigt mandelmjöl, finns att köpa på bla Ica Maxi. I grundreceptet så står det att man ska mala mandeln själv så man får göra som man vill. Jag tycker att det är lättare med färdigt ;)
 
Bra att ha hemma:
Bakmaskin (går bra med elvisp, men lättare med en assistent)
godistermometer eller digital termometer
Spritstyll
 
 
 
Macarons – ca 30 st

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel  (färdigmalen eller mala själv)
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
 
 
1. Sätt ugnen på 160 grader C.
 
2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.
 
 
3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.
 
4. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke.
 
5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
 
6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.
 
7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
 
8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
 
9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.
 
10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
 
11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Låt dom vila på plåten 30 minuter innan du gräddar dom så blir dom blanka och fina.
 
12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)
 
13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
 
14. Fyll med valfri smörkräm och njut!

 


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar